Carnaval

 CARNAVAL


El carnestoltes és una celebració que té lloc abans de la Cuaresma i que es caracteritza per l'ús de disfresses, balls i desfilades. L'origen del carnestoltes és incert, però es creu que té influències de les festes paganes romanes, gregues i egípcies, així com de les cultures andines i africanes. La paraula carnestoltes pot derivar del llatí carnem-llevés, que significa ‘abandonar la carn’, o del llatí carrus navalis, que es refereix a una processó de màscares en honor a la deessa Isis. El carnestoltes se celebra en diferents parts del món, sent alguns dels més famosos els de Rio de Janeiro, Venècia i Colonia.



Carnaval de Venècia





És famós per les seves màscares i disfresses, que s'inspiren en l'època barroca i l'estil aristocràtic. Els participants es passegen pels carrers i els canals de Venècia, gaudint d'espectacles, concerts i mercats ambulants. El Carnestoltes de Venècia té una llarga història que es remunta al segle XI, i ha estat declarat com a festa oficial des de 1979.
Carnaval de Rio de Janeiro

El seu origen es remunta a les celebracions europees que barrejaven el ball, la disfressa i la sàtira, i que van ser portades pels portuguesos al Brasil en els segles XVII i XVIII. Amb la influència de la cultura africana, el carnestoltes va anar adquirint elements com la samba, les escoles de samba, els carros al·legòrics i les plomes. El carnestoltes es divideix en dos tipus: el que es realitza en el sambódromo, on desfilen les escoles de samba competint pel títol de campiones, i el que es realitza als carrers, on la gent es disfressa i balla lliurement. El carnestoltes de Riu és una expressió de la diversitat, l'alegria i la creativitat del poble brasileny.



Curiositats
  • La paraula carnestoltes prové del llatí carnem llevés, que significa “abandonar la carn”. Això es refereix a l'abstinència de menjar carn durant la Quaresma, el període de 40 dies abans de la Pasqua cristian.
  • El carnestoltes va arribar al Brasil pels portuguesos en el segle XVII, a través d'una festa anomenada Entrudo, en la qual la gent es llançava farina, aigua i ous. Amb el temps, el carnestoltes brasiler es va anar transformant amb la influència de la cultura africana i la samba.
  • El carnestoltes de Venècia és un dels més antics del món, es va originar l'any 1094 per un noble que volia oferir al poble un període de diversió abans de la Quaresma. Les famoses disfresses i màscares de Venècia servien per a ocultar la identitat i la classe social dels participants.
  • El carnestoltes de Tenerife, a Espanya, és el segon més gran del món després del de Rio de Janeiro. El seu principal atractiu és l'elecció de la Reina del Carnestoltes, que es vesteix amb un vestit espectacular que pot pesar fins a 200 quilos.



  • El carnestoltes de Binche, a Bèlgica, és l'únic que ha estat declarat Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. El seu personatge més emblemàtic és el Gilles, un home que es vesteix amb un vestit blanc i vermell, un barret de plomes i una màscara de cera. Els Gilles llancen taronges al públic com a símbol de prosperitat.
          
                  • El carnestoltes de Nova Orleans, als Estats Units, es diu Mardi Gras, que significa “dimarts gras” en francès. És          l'últim dia de la festa, abans del Dimecres de Cendra.        


  • El carnestoltes de Oruro, a Bolívia, és una mescla de tradicions indígenes i catòliques. La seva principal expressió és la Diablada, una dansa que representa la lluita entre el bé i el mal. Els ballarins es vesteixen amb vestits acolorits i màscares de diables, àngels i animals sagrats.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fets històrics ordenats mensualment

Dia de la dona

Travels